7–29/6 2024
Otto H. Svensson
»Selv de mørkeste farver skal kunne lyse«

Velkommen til fernisering og bogudgivelse
fredag 7. juni 2024 kl. 14-17

Kl. 15.00 fortæller Mette Krag Nørgaard om arbejdet med bogen og udstillingen, efterfulgt af en introduktion til Otto H. Svenssons kunstneriske betydning ved kunsthistoriker ph.d. Jens Tang Kristensen.

Udstillingen er åben:
fra 7. til og med 29. juni 2024,
torsdag-fredag kl. 14-18, lørdag kl. 11-14 samt efter aftale

Ordene i denne udstillings titel: “Selv de mørkeste farver skal kunne lyse” er maleren Otto H. Svenssons (1917-2004) egne. De udgør en smuk rammesætning om hans livsværk, der fra først i 1950’erne og de følgende årtier voksede sig stærkt og vedkommende.

For mange kunstkendere er navnet velkendt, men Otto H. Svensson var i sin samtid kendt som en beskeden og lidt fjern person, der ikke ligefrem dyrkede det at føre sig frem på parnasset.

Til gengæld var han stærkt involveret i kollegiale sammenhænge og dermed mere betydningsfuld i sin samtid, end det hidtil har været kendt.

Nu udkommer, sammenfaldende med denne udstillings åbning, bogen om Otto H. Svensson. En biografi, der belyser en særlig periode i dansk kunsthistorie og som samtidig – med sin righoldige billedside – kan inspirere danske kunstnere her og nu.

Bogen er bygget op omkring en kunsthistorisk baggrundsartikel af ph.d. Jens Tang Kristensen, en billedbeskrivende hovedartikel af Mette Krag Nørgaard samt to interview-artikler af Annemarie Balle.

Alle forfattere vil være til stede ved udstillingens åbning.

 

Otto H. Svensson formåede med få og klare virkemidler at afspejle indre følelser, med et fantastisk øje for form og farvens magt og styrke. Jeg er vild med hans kunst – fokuseret, på en gang rolig, dramatisk og indlevende.

Mette Krag Nørgaard

..

Komposition, 1991, olie på lærred, 92 x 73 cm. Foto: Lars Pryds

.

Otto H. Svensson

Maleren Otto H. Svensson (1917-2004) voksede op på Holbæk-egnen, og her viste hans kunstneriske evner sig i en tidlig alder. Allerede i folkeskolen hjalp han sin tegnelærer med at undervise de andre elever.

Svensson blev optaget på Kunstakademiet i København i 1944 og var her elev af maleren Vilhelm Lundstrøm. Efter akademitiden tog han til Paris og medvirkede de følgende årtier i et hav af udstillinger i Danmark, men også i Norge og Frankrig. Bl.a.  udstillede han på Charlottenborgs Forårs- og Efterårsudstilling og medvirkede i udstillingerne Klar form og Linien III.

I 1958 var Otto H. Svensson medstifter af Maj-udstillingen, hvor han mange år frem var dybt engageret. Han har malet en række tidlige værker fra Christiansø, som viser genkendelige motiver i bløde former og en stilfærdig farveholdning, men hurtigt blev hans kunstværker nonfigurative og konkrete, og han skilte sig ud med et stadig mere personligt og stramt billedsprog.


Otto H. Svensson på Kunstindeks Danmark

.

Bord med opstilling, 1947. Olie på lærred, 45 × 56 cm. Foto: Mette Krag Nørgaard

.

Komposition, 1958. Olie på lærred, 117 × 93 cm. Foto: Mette Krag Nørgaard

.Otto H. Svensson arbejder med maleriet, 1965. Foto: Carl Rasmussen

 

FILM: Kunstkritiker Bent Irve og konservator Mette Krag Nørgaard fortæller om Otto H. Svensson:

.


Download ferniseringskort (PDF, A5):

Download og print udstillingsplakat (PDF, A3):

 


PRESSEMATERIALE  om udstillingen

… kan downloades her: PR Otto H Svensson

Bogen om »Otto H. Svensson – selv de mørkeste farver skal kunne lyse« er på 120 sider. Den er rigt illustreret, koster 260 kr. og kan købes i Galleri Valdal, i din lokale boghandel eller fra Forlaget Himmerlands hjemmeside.

.

Døren er åben – Galleri Valdal byder velkommen til Otto H. Svenssons farverige verden.